Hooi
Hooi is het belangrijkste voedsel voor je konijn , dus zorg er goed voor dat dit altijd onbeperkt beschikbaar is. Het bevat vezels en voedingsstoffen die goed zijn voor zijn maag en darmen. Door hooi te eten slijten ook zijn tanden en kiezen, dat is belangenkijk omdat ze anders gewoon blijven groeien.
Biks
Biks, dit zijn bruine of groene staafjes. Hier zitten veel voedingsstoffen in die je konijn nodig heeft. Je konijn wordt van biks niet dik, je konijn wordt wel dik door alle dikmakers en kleurstoffen die in gemengd voer zitten. Geef maximaal tot 25 gram per kg lichaamsgewicht van je konijn (weeg hiervoor je konijn).
Banaan
Geef een paar keer per week, niet vaker, een klein plakje banaan. In banaan zit namelijk veel kalium en dat kan hartproblemen veroorzaken wanneer je dit te veel en te vaak geeft.
Brood
Brood, en dan vooral hard oud brood, vinden konijnen lekker. Je moet dit ook niet te veel geven omdat ze er snel dik van worden.
Onderstaande groenten mogen in beperkte hoeveelheden gevoerd worden aan je konijn:
- Alfalfa
- Andijvie
- Bieten
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Boerenkool (zeer beperkt geven)
- Broccoli topjes en bladeren (de stelen zeer beperkt geven)
- Chinese kool (zeer beperkt geven)
- Courgette (zeer beperkt geven)
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Komkommer
- Koolrabi
- Luzerne
- Mais
- Mosterdblad
- Paksoi
- Paprika
- Peterselie
- Pompoen (niet de pitten)
- Radijs
- Rucola
- Selderie
- Sla
- Spinazie (zeer beperkt geven)
- Spruiten (zeer beperkt geven)
- Taugé
- Tomaat (alleen rijp vruchtvlees)
- Veldsla
- Venkel
- Waterkers
- Witlof
- Wortel (zeer beperkt)
- Zonnebloem
Let op:
Wortel
Veel wortel mogen konijnen niet omdat het echte diktemakers zijn. Er zit namelijk erg veel suiker in en daar kan je konijn door aan de diarree gaan.
Paardenbloemen
Paardenbloemen kan je geven maar pluk ze nooit langs de weg vanwege de schadelijke autostoffen en de uitwerpselen van dieren. Hierdoor kan je konijn wormen krijgen. Let er goed op dat er geen gif gespoten is waar je de paardenbloemen plukt.